Information for libraries

  • our website

Visual

You are here: Home Archiv 2021 / 02 Informace a konference Knihovny se virtuální reality nebojí aneb pozvánka na Knihovny současnosti

Knihovny se virtuální reality nebojí aneb pozvánka na Knihovny současnosti

SDRUK.pngKS.png

Virtuální realita (VR) je vnímána primárně jako součást herního zábavního průmyslu, svůj potenciál má ale i v oblasti vzdělávání. Stále více se VR stává součástí výukových programů. Knihovny patří mezi instituce, které poskytují neformální vzdělávání. Jsou svým otevřeným přístupem místem pro vzdělávání zejména pro sociálně znevýhodněné občany, děti a seniory. Bude i v knihovnách virtuální realita nástrojem vzdělávání? Třeba si díky ní najdete nové zaměstnání? Je to sci-fi nebo jsou to knihovny současnosti?

Více než milion lidí ročně se přijde naučit něco nového do knihovny. V Nevadě a Kalifornii si tento potenciál veřejných knihoven uvědomili a využívají je jako místa zvyšování profesní kvalifikace a rekvalifikace. Používají k tomu programy ve virtuální realitě.

Projekt SANDI, který má takto pomoci oživení tamní ekonomiky po pandemii, přijede do České republiky představit jeho manažerka a knihovnice Tammy Westergard. Stane se tak na největší české knihovnické akci, konferenci Knihovny současnosti, kterou ve dnech 7. - 9. září v Olomouci pořádá Sdružení knihoven České republiky (SDRUK).

“Knihovny v Nevadě a v Kalifornii fungují jako základní vstupenka pro systém rekvalifikací, a také průzkum kariérních příležitostí. Zároveň jsou místem, které zajišťuje přístup k informačním zdrojům a technologiím, které umožňují návštěvníkům rekvalifikovat se i distančně. Primárně se zaměřujeme na klíčová odvětví nevadské ekonomiky, především v oblastech zdravotnictví, STEM (přírodní vědy, technologie, inženýrství/strojírenství, matematika) a nových technologií,” přibližuje projekt Tammy Westergard.

“Nejhustší světová síť, maximální dostupnost i dlouholeté praktické zkušenosti, to vše české knihovny předurčuje k tomu, sehrát podobnou úlohu při vyrovnávání se s dopady pandemie u nás. Vládou vloni přijatá Koncepce rozvoje knihoven, která definuje knihovny jako vzdělávací a vzdělanost podporující instituce, v tomto pouze ukotvuje trend, který
v knihovnách sledujeme již několik let,” dodává Tomáš Řehák, předseda Sdružení knihoven a ředitel Městské knihovny v Praze.

Hlavním tématem letošní konference Knihovny současnosti je právě nová Koncepce rozvoje knihoven a dojde v rámci ní také ke sblížení českého a německého knihovnictví. Memorandum o tříletém projektu partnerství přijede podepsat Dr. Sabine Homilius, prezidentka německé asociace Library and Information.

Akce probíhá pod záštitou ministra kultury PhDr. Lubomíra Zaorálka, ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ing. Roberta Plagy, Ph.D. a hejtmana Olomouckého kraje Ing. Josefa Suchánka.

Mar 01, 2022




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text

Filed under: