Information for libraries

  • our website

Visual

You are here: Home Archiv 2021 / 01 Informace a konference Karantéňan II. Udatný a Virtuální galerie Jiřího Karáska ze Lvovic – nové online programy Památníku národního písemnictví

Karantéňan II. Udatný a Virtuální galerie Jiřího Karáska ze Lvovic – nové online programy Památníku národního písemnictví

Aneta Křížková / Památník národního písemnictví

V době jarního „covidového lockdownu“ (jaro 2020) představil Památník národního písemnictví (PNP) postavičku Karantéňana, který v době distanční výuky za pomoci výzvy „napiš příběh, udělej knihu“ motivoval děti k tvorbě autorské knihy. Z téměř třiceti zaslaných prací vybrala porota tři autorské knihy, které nechala profesionálně vytisknout a svázat. Animovaný hrdina se nyní vrátil a prostřednictvím nového videa představuje (nejen) dětem téměř zapomenutý fenomén ex libris neboli knižní značky.

V pořadí druhé video s názvem Karantéňan II. Udatný vzniklo ve spojení s projektem Trienále českého ex libris, které pravidelně v tříletém intervalu (a v loňském roce poprvé virtuálně) oceňuje nejlepší současné tvůrce ex libris. Mezi oceněnými umělci loňského ročníku jsou také výtvarníci Martin Mulač a Barbora Bieylonovič. S jejich pomocí Karantéňan a kurátorka sbírky ex libris Barbora Vlášková ve videu představují nejen stručnou historii fenoménu ex libris, ale přinášejí také kompletní vizuální návod, jak si originální knižní značku (razítko) vyrobit doma.

Karantéňan v novém videu vyhlašuje také další výzvu k samostatné tvorbě. Až do 23. března 2021 přijímá ukázky vlastnoručně vytvořených ex libris – knižních značek ve formě razítka. Vítězové budou odměněni u příležitosti Dne knihy, který připadá na 23. dubna. Výzva je otevřena pro jednotlivce, skupinky i školní kolektivy, které jsou v době nouzových opatření odkázány na online výuku a samostudium. Podrobné informace k soutěži zveřejňuje Karantéňan na svých sociálních sítích pod hashtagem #objevexlibris #vyryjznacku a na webu.

Druhý online projekt Památníku národního písemnictví doprovází Virtuální galerii Jiřího Karáska ze Lvovic, která byla zveřejněna v lednu 2021 u příležitosti 150. výročí básníkova narození. Jiří Karásek, zakladatel časopisu Moderní revue a výrazný činitel kulturního života na přelomu 19. a 20. století, byl totiž nejen spisovatelem, ale také vášnivým bibliofilem a sběratelem umění. S oběma polohami pracuje doprovodný online program k výstavě, který formou animovaných videí, podcastů a pracovních listů představuje život a dobu Jiřího Karáska ze Lvovic. Edukační část virtuální galerie zaměřená primárně na děti, pedagogy a seniory je dostupná zde.

Plakát Karantéňan II. Udatný objevuje ex libris, archiv PNP

Jiri-Karasek-ze-Lvovic_2.jpg

Virtuální galerie Jiřího Karáska ze Lvovic, edukační část, archiv PNP

Sep 01, 2021




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text

Filed under: