Information for libraries

  • our website

Visual

You are here: Home Archiv 2020 / 02 Recenze Fránek, Michal, ed. et al. Čtení jako radost a dobrodružství: Jiřímu Trávníčkovi k šedesátinám. První vydání. Praha: Ústav pro českou literaturu AV ČR, 2020. 221 stran. ISBN 978-80-88069-98-0

Fránek, Michal, ed. et al. Čtení jako radost a dobrodružství: Jiřímu Trávníčkovi k šedesátinám. První vydání. Praha: Ústav pro českou literaturu AV ČR, 2020. 221 stran. ISBN 978-80-88069-98-0

Dostupné také z: http://www.ucl.cas.cz/edicee/images/data/sborniky/Jubilejni/Travnicek/cteni%20jako%20radost%20a%20dobrodruzstvi_tisk.pdf.

PhDr. Irena Prázová, Ph.D. / Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze

Publikaci Čtení jako dobrodružství vydává Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR (ÚČL AV ČR) a je věnována profesoru Jiřímu Trávníčkovi k jeho šedesátým narozeninám. Vychází na podzim roku 2020 v ÚČL AV v Brně.

Profesor Jiří Trávníček je známý literární teoretik a kritik věnující se české a evropské literatuře a rovněž výzkumům čtení, čtenářství a čtenářské kultuře. Je pracovníkem Ústavu české literatury Akademie věd ČR v Brně a vysokoškolským pedagogem.

Jak sami editoři uvádějí, kniha je především poctou Jiřímu Trávníčkovi – od jeho kolegů, přátel, bývalých studentů, spolupracovníků; poctou Trávníčkově tvorbě, jeho profesnímu zaměření, ale především jeho osobnosti. Na vytvoření knihy se podílelo 28 autorů převážně z Ústavu pro českou literaturu AV v Brně, Masarykovy univerzity, nakladatelství Host a dalších institucí. Kniha je rozdělena do tří částí: Pozdravy a konfese, Studie a interpretace a Čtení a kritika.

První část je nejvíce osobní, jedná se spíše o úvahy a osobní vzpomínky deseti přátel a spolupracovníků Jiřího Trávníčka. Příspěvky jednotlivých přispěvatelů jsou rozmanité, vážnější i vtipné, mají však dva společné jmenovatele, a to poctu literatuře a poctu profesoru Trávníčkovi, který se teorii literatury věnuje svůj celý profesní život.

Ilustrativním počinem této specifické kolektivní publikace je básnické dílo vysokoškolského pedagoga, teoretika literatury a dalšího Trávníčkova kolegy Jiřího Kotena s názvem „Sonet o brněnských znalcích literatury (kteří v hospodě končí většinou dřív než staří básníci)“:

Vzpomíná se tu na Kožmína

Dělá se knih prosýpání

A Bohouš okem sv. Antonína

O pivo zas prosí paní

Dnes Ondřej Sládek sedí v růžku

Daniel ze zdi čte nářek

A Jura rozdal novou knížku

Se statistikou čtenářek

V jedenáct zavírají

Sníh svítí pěnou bílou z piva

Trousí se domů znalci knih

Každý sed si do své tramvaje

Elektrika skřípe    Zpívá

Že sníh zítra v Brně roztaje

Ve druhé části publikace Studie a interpretace se nabízejí literárně teoretické studie související s literaturou a četbou jako takovou. Každý z jedenácti příspěvků je uvozen pasáží o Trávníčkovu práci a osobnost a dále je zaměřen na vlastní autorovu specializaci.

Za zmínku v této části stojí například studie „Jak denní světlo osvětli tmu noci!“ Eschatologické čtení na stránkách Darmstadtské hagady od Daniela Soukupa, která pojednává o čtení židovských textů mužů a žen ve středověku.

Třetí, poslední část recenzované publikace, do níž je zahrnuto sedm autorů, je věnována především literárně kritickým pojednáním, které uvádí text Miroslava Balaštíka Krize důvěry: kritika versus čtenáři.

Není opomenuta ani literární kritika básnické tvorby, které se Trávníček kromě tématu čtení a čtenářství profesně také věnoval. V této části se více textů zabývá samotným čtenářstvím apod.

Autoři zmiňují Jiřího Trávníčka jako odborníka na českou literaturu, literárního teoretika a kritika a především jako milovníka literatury, četby a čtenářství. Klíč ke čtení této mnohovrstevné knihy autoři nenabízejí a naopak nechávají čtenáře najít si svoji cestu k více či méně oblíbené příspěvkům z oblasti teorie a filozofie čtení.

Kniha i přes svou netradiční formu splňuje kritéria vědecké publikace.

Mar 02, 2021




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text

Filed under: