Information for libraries

  • our website

Visual

You are here: Home Archiv 2019 / 02 Úvodník Editorial 2019/2

Editorial 2019/2

Renata SalátováVážení přátelé,

vítáme vás u podzimního čísla Knihovny plus. V sekci Historie a současnost nabízíme rozhovor se „stavitelem knihoven“ Ing. arch. Tomášem Hořavou (bude také přítomen na blížící se konferenci Knihovny současnosti v Olomouci). Sdělí nám, jak se dostal k architektuře knihoven, jak funguje spolupráce knihovníků a architektů, kolik knihoven už postavil a mnoho dalšího.

Další článek přibližuje unikátní databázi českých médií Anopress, jejíž historie spadá do roku 1996: co vše můžete v databázi najít, jak ji využívat v knihovnách, jak funguje nová vyhledávací aplikace, jaké jsou základní statistické ukatatele, jak byl doplněn monitoring tradičních médií také médii sociálními atd. Myslíme si, že v informační přesycenosti dnešní společnosti je tato databáze přínosná pro všechny typy knihoven.

Víte, že v České republice existují bezplatné klubu programování? Tyto kluby jsou součástí mezinárodního hnutí CoderDojo. Příspěvek popisuje hnutí a jeho hlavní cíle, věnuje se fungování klubů CoderDojo (v jazyce CoderDojo se nazývají pouze „Dojo“) v knihovnách.

V sekci Informace a konference přinášíme článek o konferenci Má mozek ještě šanci? Při té příležitosti bychom vás chtěli pozvat na Konferenci o šedé literatuře, která se koná již podvanácté.

Příspěvek o 24. kongresu Ruské knihovnické asociace stručně popisuje toto sdružení, jeho letošní kongres i knihovny Tuly, v níž se kongres konal.

Recenze z pera doc. Jaromíra Kubíčka, CSc. referuje o slovenském sborníku Periodiká v minulosti a súčasnosti. Další recenze – od RNDr. Michala Černého – hodnotí publikaci The Routledge handbook of philosophy information, jejímž autorem je známý filosof informace Luciano Floridi.

Tipy z Knihovny knihovnické literatury obsahují stručné anotace několika českých i zahraničních publikací a číslo uzavírají tradiční Novinky zahraniční knihovnické literatury. Články z periodika IFLA Journal nás zavedou do Egypta, Saúdské Arábie, Ghany, a Austrálie. Příspěvek o stanovování ekonomické hodnoty služeb knihoven (ROI – return of investment) je od americké autorky. Články z francouzského prostředí (z časopisu BBF) seznamují s pojetím ediční činnosti a s konkrétními edičními počiny (včetně elektronických) ve velkých francouzských knihovnách.

Náš redakční život je pestrý. Byli jsme například na konferenci Architektura a výstavba knihoven. Dostali jsme pozvání na 8. Kolokvium knižnično-informačných expertov krajín V4 a na konci srpna jsme se zúčastnili konference IFLA. Všechny tyto akce nás velmi obohatily, přinesly nová témata, poznání nových autorů (včetně mezinárodního rozměru). Odkazy na oborové konference můžete sledovat v portletech na našich stránkách https://knihovnaplus.nkp.cz/.

Děkuji všem, kteří se na přípravě tohoto čísla podíleli.

Přeji vám všem zajímavý a podnětný podzim. Pokud máte nějaké náměty či připomínky, obraťte se na redakci.

Za redakci

Renáta Salátová

Mar 03, 2020




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text

Filed under: