Information for libraries

  • our website

Visual

You are here: Home Archiv 2015 / 02 Úvodník Editorial Knihovny plus 2/2015

Editorial Knihovny plus 2/2015

Milí přátelé,

Knihovna plus vychází již desátým rokem. Dovolte nám, abychom při této příležitosti připomněly několik faktů o vzniku tohoto periodika. Úvahy o elektronickém formátu odborného časopisu vydávaného Národní knihovnou ČR vyplynuly z prozaického důvodu – z nedostatku financí. Časopis Knihovna: knihovnická revue do té doby měl roční periodicitu šest čísel, vycházel černobíle ve formátu A4 a vůbec měl relativně skromnou vnější podobu (ostatně v zahraničí se po celá desetiletí takovým způsobem vydává mnoho renomovaných periodik z našeho oboru). Vedení Národní knihovny ČR mělo v roce 2005 záměr vydávat časopis v reprezentativnější podobě, na lepším papíru a s barevnými ilustracemi. Taková varianta je však samozřejmě finančně náročnější, nebylo by možné vydávat papírový časopis v bývalém rozsahu. Bylo proto zvoleno řešení zavádějící do naší redakční praxe „čistě“ elektronický časopis, jakýsi dodatek k papírovému časopisu Knihovna: knihovnická revue (ten se měl postupně stát recenzovaným periodikem). Z šesti vnějškově skromných čísel se měla ke čtenářům ročně dostat čísla čtyři, z toho dvě v reprezentativnějším papírovém vydání.

Co se týká technické stránky projektu elektronického časopisu, redakce byla zpočátku vystavena potížím souvisejícím s úkolem připravovat de facto čtyři čísla časopisu Knihovna: knihovnická revue, z nichž dvě budou vycházet pouze v elektronickém formátu a s názvem Knihovna plus. Přes období „trablů“, které vznikaly kvůli různým nejasnostem (chybně nastavené číslování, nejasnosti s ISSN, s citováním…), jsme se však přenesli a dnešní model představuje dva samostatné časopisy, každý s vlastním ISSN: dvakrát elektronicky vychází analogie tištěného periodika Knihovna: knihovnická revue se zásadními příspěvky a rubrikou recenzovaných příspěvků; doplňují je dvě čísla časopisu Knihovna plus nabízející další specializované příspěvky z našeho oboru a hraničních oborů, kratší články včetně obecně kulturních či příležitostných o novinkách a událostech z oboru a také příspěvky začínajících autorů. Každé číslo rovněž obsahuje Novinky zahraniční knihovnické literatury – již tradiční rubriku anotovaných záznamů vybraných článků ze zahraničních odborných časopisů, které odebírá Knihovna knihovnické literatury Národní knihovny ČR, nebo jsou volně dostupné elektronicky. Záznamy příspěvků z časopisu Knihovna plus jsou také dohledatelné v databázích: KKL (Knihovna knihovnické literatury), do níž se excerpuje celý jeho obsah, KIV (Oborová brána knihovnictví a informační věda) a EBSCO.

Pro přehlednost a pro připomenutí uvádíme, že tedy vydáváme dva samostatné časopisy:

Knihovna: knihovnická revue (tištěná verze, ISSN 1801-3252) a jeho elektronická verze (ISSN 1802-8772). Ročně vycházejí dvě čísla této revue.

Knihovna plus (ISSN 1801-5948) je samostatným elektronickým časopisem (od roku 2006) vycházejícím dvakrát ročně.

Do konce loňského roku měly oba časopisu jedno webové rozhraní, jednu webovou adresu, což bylo velmi nepřehledné pro čtenáře i autory. Od roku 2015 má každý z časopisů samostatné webové stránky v češtině i angličtině: Knihovna plus http://knihovnaplus.nkp.cz/ a Knihovna: knihovnická revue http://knihovnarevue.nkp.cz/

Na webových stránkách přispěvatelé najdou pokyny pro autory a formulář pro autory. Jsou zde umístěny dokumenty, jimiž se redakce a redakční rada časopisu chce řídit: etický kodex časopisu, etika pro autory. Samozřejmě nechybí archiv časopisu, přehled aktualit, uvedení jmen členů redakční rady aj., a také formulář, jehož prostřednictvím nám můžete napsat. Budeme vděční za vaše náměty a připomínky.

Nyní vychází dvacáté číslo časopisu Knihovna plus. Věřím, že v něm všichni najdete a budete dále nacházet témata, která vás osloví.

Za redakci časopisu přejeme pěkný podzim.

Renata Salátová a Anna Machová

SALÁTOVÁ, Renáta a MACHOVÁ, Anna. Editorial Knihovny plus 2/2015. Knihovna plus [online], 2015, 11(2) [cit. 2015-02-24]. ISSN 1801-5948. Dostupné z: http://knihovnaplus.nkp.cz/aktualni-cislo/uvodnik/editorial-knihovny-plus-2-2015.

Mar 01, 2016




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text

Filed under: